Türkiye’nin yoğurt ve ayrandan sonra tüm dünyaya yaydığı en önemli lezzetlerden olan dönerin Avrupa ile ’imtihanı’ bitmek bilmiyor.
Almanya’nın Viersen Belediyesi’nin "döner" yerine Almanca "Drehspiess" adını şart koşmasının ardından İtalya’da Lucca Belediyesi, döner ve kuskus dahil etnik fastfoodların kent merkezinde satışını yasaklama kararı aldı. Dönere yönelik yasak rahatsızlık yaratırken, İngiltere’deki araştırmayla dönerin sağlıksız bir beslenme türü olduğu ilan edildi.
İngiliz denetim kurumunun elemanları, besin değerlerini saptamak üzere 494 yerde satılan döner etini inceledi ve ortalama bir döner etinin, bir kadının günlük ihtiyacının yarısı olan yaklaşık bin kalori içerdiğini saptadı. Araştırma sırasında, salata ve sosun hariç tutulduğu bir döner etinin, bir yetişkinin günlük tuz ihtiyacının yüzde 98’ini ve doymuş yağ oranının yüzde 148’ini karşıladığı görüldü. Araştırma sonuçları ne olursa olsun özellikle gece acıkanların vazgeçilmez gıdası olan dönerin İngiltere’deki tahtının sarsılmaz olduğu belirtiliyor.
Rakamlarla döner
Sağlık konusunda ne kadar iddia ortaya atılsa da Avrupa’da hiçbir şey döneri tahtından indiremiyor:
Almanya’da günde 350 ton döner satılıyor. 400’e yakın döner üreticisi, 25 ile 30 bin arasında döner büfesi yıllık 4,5 milyar Euro ciro yapıyor.
150 bin kişinin doğrudan veya dolaylı istihdam edildiği sektörün geliri, McDonalds, Burger King ve Wienerwald fast food devlerini bile geçiyor. 1971 yılından bu yana Almanya’da tanınan döner, "Currywurst" adı verilen sosis cinsinden bile çok daha fazla tüketiliyor.
Danimarka, Fransa, Belçika, İtalya, İspanya ve hatta Yunanistan’a uzanan döner Avrupa genelinde günde toplam 650-700 ton satılıyor.